Endeco Group Oy:n yhteistyöyritys MariMatic Oy:lle iso tilaus MetroTaifun -järjestelmästä

10.12.2010

Tampere edelläkävijänä uuden teknologian jätteiden putkikeräysjärjestelmissä - Pirkanmaan Jätehuolto Oy tilasi suomalaisen MariMatic Oy:n automaattisen jätteiden putkikeräysjärjestelmän Vuoreksen alueelle, ensimmäisen vaiheen arvo 9,5 miljoonaa euroa

Vuores on Tampereen ja Lempäälän yhteinen kaupunginosa, joka nousee Tampereen ja Lempäälän rajalle. Kaupungin osa koostuu Virolaisen, Rimmin, Vuoreskeskus Lännen ja Idän ja Koukkujärven kaava-alueista sekä vielä vahvistamattomista Pirttisuo-Isokuusi ja Lempäälän kaava-alueista.  Alue suunnitellaan ja toteutetaan ainutlaatuisella, huipputeknologian ja luonnonläheisyyden yhdistävällä tavalla. Vuoreksen tulevat asukkaat saavat asuinympäristökseen alueen, joka näyttää uuden asumisen mallin tulevaisuuden Euroopassa. Vuoteen 2015 mennessä alueelle rakennetaan asunnot yli 13 000 asukkaalle ja toimitilat 3 000 - 5 000 työpaikalle. Jätteen keräystä hoitamaan perustetaan Vuoreksen alueelle Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle tytäryhtiö, joka rakennuttaa ja omistaa automaattisen jätteenputkikeräysjärjestelmän.

Automaattinen jätteiden putkikeräysjärjestelmä

  
MetroTaifun-nimisellä järjestelmällä tullaan keräämään alkuvaiheessa Virolaisen asuntomessualueen jätteet messujen alkaessa vuonna 2012. Järjestelmä laajenee alueen rakentamisen myötä ja vuonna 2015 kaikkien 13.000 asukkaan jätteet kerätään järjestelmällä. Suomalaisella MariMaticilla on yli 25 vuoden kokemus jätteen putkikeräysjärjestelmistä ja se on viimeisten vuosien ajan panostanut tutkimus- ja tuotekehitykseen useita miljoonia euroja. Nyt MetroTaifunilla on jo yli 50 suomalaista patenttia- ja patenttihakemusta, maailman laajuisesti niitä on jo yli 500. Tuotekehityksen ansiosta MariMatic on noussut alan teknologiaa johtavaksi yritykseksi ja se arvioi olevansa maailmanlaajuinen markkinajohtaja 3-5 vuoden kuluessa. Maailmalla on tällä hetkellä kymmeniä Vuoreksen kokoisia hankkeita. Suomalaisen MetroTaifun järjestelmän kotimaisuusaste on yli 80%. 
  
MetroTaifun järjestelmä säästää aidosti ympäristöä
  
Muista markkinoilla olevista järjestelmistä poiketen MetroTaifun järjestelmä aidosti vähentää jätteen keräykseen kuluvaa energiaa ja sitä kautta päästöjä. Nykyisin käytössä oleva tekniikka on yli 40 vuotta vanhaa ja kehitetty siihen aikaan, kun energian kulutus ja päästöt eivät olleet ensisijaisen tärkeitä kertoo Göran Sundholm, MariMatic Oy:n hallituksen puheenjohtaja. On lukuisia tapauksia, joissa putkikeräysjärjestelmän asentamisen myötä alueen jätteen keräykseen menevä energian kulutus ja sitä myötä päästöt jopa tuplaantuivat verrattuna tavanomaiseen jäteautoihin ja –astioihin perustuvaan järjestelmään , Göran jatkaa.

Perinteiseen jätteenputkikeräysjärjestelmään verrattuna MetroTaifun käyttää vain 1/3 energiasta ja tavanomaiseen jäteautoihin ja –astioihin perustuvaan järjestelmään verrattuna MetroTaifunin energian kulutus on Vuoreksen alueella jopa 40% pienempi. Energiaa säästämällä mm. CO2- ja NOX-päästöt vastaavasti pienentyvät, samalla järjestelmässä on useita uusia ominaisuuksia, joilla haju-, melu ja pienhiukkaspäästöt on pystytty minimoimaan. 
  
Oivallus on putkistossa sekä ohjausjärjestelmässä
  
Merkittävä oivallus on ollut järjestelmässä käytettävän putkihalkaisijan pienentäminen 500mm:stä 200mm:iin sekä putkiston runkoverkon rakentaminen kehäksi. Putkikoon pienentäminen on ollut mahdollista MetroTaifun formaattori-laitteeen ansiosta. Formaattori muotoilee jätepussit pieneen putkeen sopiviksi. Pienempi putkikoko mahdollistaa myös järjestelmän jälkiasentamisen olemassa olevaan kaupunki rakenteeseen. Pienemmät putket ja laitteet mahdollistavat nopean ja edullisen asennuksen, arvioiden mukaan investointi on jopa 25% kilpailijoiden hintaa edullisempi.  Kehäputkisto taas vähentää ulospuhallettavan ilman määrää ja näin ollen säästää ympäristöä haju- ja hiukkashaitoilta. 

Helsingin kaupunki hankkimassa kaksi järjestelmää
  
Helsingin kaupunki on käynnistänyt vastaavanlaisen jätejärjestelmähankinnan uusille Jätkäsaaren ja Kalasataman asuinalueilleen. ”On mielenkiintoista nähdä kuinka Helsinki arvostaa suomalaista osaamista sekä innovatiivista ja energiatehokasta järjestelmää” toteaa Göran Sundholm.

 

10 miljoonan investointi uuteen MetroTaifun-teknologiakeskukseen Järvenpäässä 
  
Tarkoitukseen on hankittu 6500m2 kiinteistö, johon rakennetaan ensimmäisenä maailmassa sisätiloihin täysimittainen kaupungin kokoinen jätteen putkikeräysjärjestelmä. Teknologiakeskuksessa on tarkoitus tehdä tutkimusta, tuotekehitystä sekä demonstroida järjestelmää. Laitos valmistuu ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä. 
  
Lisätiedot: 
  
MariMatic Oy, hallituksen puheenjohtaja Göran Sundholm (020) 7508 510, 
goran.sundholm@maricap.fi
MariMatic Oy on MariCap Oy konserniin kuuluva yhtiö 
www.marimatic.com,  www.metrotaifun.com sekä www.maricap.com

 
Pirkanmaan Jätehuolto Oy, toimitusjohtaja  Pentti Rantala  050 63102,                         pentti.rantala@pirkanmaan-jatehuolto.fi                                                                                      www.pirkanmaan-jatehuolto.fi
08.09.2014Endeco Group Oy ja Merivaara Oy yhteistyöhön
21.01.2014Endeco Group Oy.n ja Trafotek Oy:n yhteistyö jatkuu
27.08.2013Endeco Group CVC Capitalin teollisena neuvonantajana
06.08.2012Endeco Group Oy ja Trafotek yhteistyöhön
30.05.2012Endeco Group Interan teollisena neuvonantajana
09.11.2011Endeco Group Oy:n yhteistyöyritys MariMatic Oy:lle jättitilaus MetroTaifun -järjestelmästä
04.05.2011Endeco Group McKinseyn teollisena neuvonantajana
12.03.2011Endeco Group Oy:n yhteistyöyritys MariSense Oy:lle tilaus EllaRetail -järjestelmästä
10.12.2010Endeco Group Oy:n yhteistyöyritys MariMatic Oy:lle iso tilaus MetroTaifun -järjestelmästä
30.03.2010Metro de Madridin MILS ja ELSI -järjestelmätestaus ja demonstraatio

Siirry arkistoon »